Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Polazak u vrtia

Jesen je stigla i svi joj se uveliko raduju. ?aci zbog škole, a oni jos mladi zbog  prelaska u novu „stariju“ grupu, a najmladi u jaslice. Medutim ima i onih kojima je to prvi put i treba im pordrška.

Deci kojoj je ovo prvi put, savet roditeljima je da se pripreme na plac, dramaticne situacije kada placu ne samo mališani vec i njihovi roditelji koji ih ostave u „školici“, a onda, cim okrenu leda cuju plac i vrisku svoje dece. Naime ovo je veoma stresan doživljaj za sve.  Detetu kroz glavu prolaze razne misli, gde je sada mama, zašto me ostavila ovim nepoznatim ljudima, zašto je tako zabrinuta, šta ce sada biti, ko li ce doci po mene,......

Ali i roditeljima, a najcešce majkama vrzmaju se razna pitanja: da li ce vaspitacice znati šta moje dete hoce, želi, hoce li ga utešiti, nahraniti, kako ce mu prici druga deca, hoce li ga prihvatiti, šta ako ga neko udari i sl.

Sve ovo može biti manje dramaticno ako polako i svakog dana detetu pricate i upoznajete ga sa novinom koja ga ceka. Treba decu voditi u parkic, u goste i upoznavati ga sa drugom decom, cak i ako su sasvim mala, ona ce vremenom shvatati o cemu im pricate.

Veoma je važno da se upoznate sa vaspitacicom koja ce brinuti o Vašem detetu. Treba da je upoznate sa navikama i karakterom Vašeg deteta, kao i sa eventualnim bolestima, ako ih dete ima. Pored redovnih formulara koje popunjavate prilikom upisa, podelite Vaša razmišljanja i strahove sa vaspitacicom, budite otvoreni, jer je to prilika da je pitate sve što vas zanima.

Za prve dane u vrticu, svakako odvojite par dana, jer se dete postepeno navikava i tako prvog dana ostaje samo sat, dva , dok se taj ostanak u  narednih nekoliko dana produžava. To svakako zavisi od deteta i njegove spremnosti za vrtic. Obavezno ponesite detetu omiljenu igracku, koja ce ga podsecati na kucu. Dolazite u tacno dogovoreno vreme i nemojte ga izneveriti, iako mala, deca to znaju, pamte i razumeju. Kada se rastajete, neka to bude uz osmeh i nikada ih nemojte slagati. Držite se dogovora.

Prilagodavanje odnosno adaptacija deteta na vrtic, može trajati i po nekoliko dana, cak i mesec, pa i duže. To zavisi od deteta ali i od ustanove u kojoj dete boravi. To je ustvari prilagodavanje na vaspitaca, decu, prostor u kome boravi, kao i tamo zadati ritam koji se poštuje. Dete treba da prihvati vaspitaca, decu sa kojom se realno do sada nije igralo, novi ritam spavanja, ishrane, nege. To su do sada radili roditelji ili bliski rodaci, bake, deke, tetke. Dete može ponekad da reaguje i burno, da nece da jede, da nece da spava, da bude placljivo, tužno ili pak agresivno. Veoma je važno da roditelji znaju da je to normalno i prolazno.

Kod neke dece takve smetnje se mogu javiti i nešto kasnije (obicno je to kod starije dece), prakticno kada izgustiraju sve novine koje donosi  vrtic (igracke, decu, vaspitacice)

Kao i za sve novo što nas ceka u životu (osim nekih iznenadnih situacija), najbolje je pripremiti se. Razgovarajte sa decom, pricajte šta se sve to dešava u vrticima, šalite se na tu temu, pricajte mu o novim drugarima, novim igrama i igrackama. Nemojte se brinuti za komentare koje cujete oko sebe, imate pravo da brinete o svom detetu i podelite to sa prijateljima koji imaju skustva.

Bottom line