Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Varieela - Oveije boginje

To je akutna, zarazna, blaga bolest  eesta u deeijem uzrastu. Obieno oboljevaju deca od 5 do 10 god, ali može  oboleti i novorod?enee i odrasla osoba. Uzroenik bolesti je  herpes virus, koji  živi u eoveeijem organizmu. Posle prelezane boleti  imunitet je doživotan.

Lako se prenosi vazduhom, kapljicama, kijanjem, govorom, kašljem, ali i dodirom predmeta koji mogu biti  zaraženi ovim naeinom prenosa (deeije igraeke, pribor za jelo). Obieno se bolest javlja u kasnu jesen ili zimu.

Inkubacija (vreme od poeetka zaraze do pojave simptoma) traje od 10 do 23 dana. Poeetak može  biti sa povišenom temperaturom, slabošau, povraaanjem, ali vrlo eesto prvi znak bolesti je pojava ospe po koži.Ospa izbija u kosi, vratu, licu, trupu, na mahove, uz svrab.Ospa se može pojaviti i u oku, uhu, grlu, genitalijama. Može biti samo nekoliko promena po koži, ali može biti i na stotine. Deca mogu biti uznemirena i imati svrab.

Karakteristiena je razlieita ospa, od promene kao manji crveni krugovi, do promena koje su karakteristiene za varicellu i bez koje se ne može s sigurnošau postaviti dijagnoza, a to je vezikula, mali mehuria ispunjen bistrom teenošau. U daljem toku, mehuria puca, stvara se krastica, koja kasnije otpada i ostaje ili ožiljak, ili promena koja je svetlija od ostale kože. Ospa izbija oko 7 do 10 dana.

U jednom momentu, na koži možete imati sve ove vrste promena, ali ponekad  se ne može videte vezikula, pa je dijagnoza otežana. Tada se, ako  se želi proveriti sumnja na varieelu, uraditi analiza krvi  na antitela za ovu bolest.

Komplikacije su relativno retko vidjaju. Dete može dobiti upalu pluaa (pojava povišene temperature, kašalja, malksalost), upalu sreanog mišiaa, zglobova, jetre…Najteža  komplikacija je upala mozga i ovojnice koje je praaena visokom temperatom, nemirom, greevima, promenom svesti. To teško stanje, na sreau je vrlo retko.

Promene na koži usled eešanja se mogu inficirati bakterijama, pa se stvaraju  žuakaste, gnojne naslage, a postoji i oblik sa  mehuriaima koji su ispunjeni krvlju.

Kako leeimo varieelu? Pre svega treba znati da je bolest blaga, i dobro bi bilo da je osoba preleži u deeijoj dobi, jer je kasnije bolest teža. Dete treba izolovati iz kolektiva, i omoguaiti  mu u kuai mirnu atmosferu. U kuai ono ae se hraniti  uobieajeno, odmarati. Manjoj deci se mogu staviti rukavice na ruke da bi se spreeilo eešanje i unošenje infekcija. Dete se može normalno kupati, može mu se prati kosa.

Mogu pomoai kupanja u rastvoru sode bikarbone (jedna solica na kadicu vode).

U apoteci se sada mogu kupiti talkovi  koji suše promene na kozi i smanjuju svrab.

Ako dete ima teperaturu (veau od 38,5 C) dati mu sirup protiv temperature.

Ako  se javi sumnja na komplikacije,odmah dete odvesti lekaru.

Dete je zaražno do stvaranja  krastica, nakon toga može se družiti i mešati sa drugim osobama. Preporueujem da (ako je moguae) dete ostane van kolektiva još neki dan,   jer je u procesu rekovalescencije i ne trebaju mu druge infekcije.

Virus ostaje u organizmu doživotno i u nekim trenucima kada nam opadne otpornost organizma može se javiti kao herpes zoster.

U kolektivima gde se javi ova infekcija sprovode se dezifekcione  mere radi spreeavanja širenja zaraze.

Važno je zapamtiti da je ova bolest blaga i nepotrebno je brinuti ako je dete dobije.

 

SAVET HOMEOPATE: U homeopatiji postoje lekovi koji mogu olakšati tegobe prilikom izbijanja ospe. Homeopata ae odrediti vrstu leka prema promenama na koži i opštim karakteristikama pacijenta u tom momentu. Lekovi se ne primenjuju na koži, vea se uzimaju oralno.

Homeopata ae Vas posavetovati da li je potrebno da dete uopšte uzima nešto od lekova, jer je naš organizam (kada dobro funcioniše) sposoban i raspolaže mnogim  mehanizmima da eliminiše bolest i da je lako savlada. Poštujte svoj organizam i  slušajte i gledajte šta Vam govori.

Dr  Slavica Veselinovic, pedijatar, homeopata, Poliklinika" Trifunovic", ul. "Brace Ribnikara" 48, Beograd, tel.011 - 243 72 07,  243 50 61, mob.tel 063 7461 025, email: lavica.ves@gmail.com

Bottom line