Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Šta sve ume da uradi Vaša beba

Pracenje psihomotornog razvoja dece u prvoj  godini, a i dalje, tokom obaveznih sistematskih pregleda dece, predstavlja jedan od najvažnijih puteva kojim zajedno sa detetom, roditeljima  idemo  u pravcu  zdravog, sreccnog detinjstva i utiremo put  ostvarenju odraslog coveka.

Obavezni sistematski pregledi deteta do godinu dana se obavljaju na kraju prvog, treceg, šestog, devetog i dvanaestog meseca  života svake  bebe. Kasnije, do  polaska u  školu se obavljaju jedanput svake godine, mesec, dva pred rodendan, a u školskom uzrastu u okviru sistematskih i kontrolnih pregleda svake školske godine. Ali, uvek kada su roditelji zabrinuti, kada postoje medicinski razlozi, pregledi se mogu obavljati i cešce (kontrolni pregledi  zdrave dece). Ovakvim nacinom posmatranja deteta  možemo pratiti  njegov razvoj  i  na vreme primetiti sva  kašnjenja, odstupanja od  normalnog i na osnovu toga preduzeti mere prevencije, lecenja, rehabilitacije.

Pri  pregledu deteta, narocito u prvim godinama, stepen razvoja se definiše na osnovu proscene psihomotorike, a kasnije se posmatra i govor, inteligencija (osecajno-saznajna oblast). Promene u prvoj godini su najjobimnije, najintenzivnije i najznacajnije tokom celog razvojnog perioda.

Novorodence reaguje na vidne, zvucne, mirisne i taktilne nadražaje  treptanjem, grimasama,  okretanjem glave, pa i plakanjem. Na rodenju zauzima položaj kao u materici, glava mu mlitavo pada, noge i ruke su savijene u zglobovima, a pokreti su mu nagli. Do 6 meseca života  novorodence ima prisutne primitivne reflekse  koje pedijatar uvek izvodi bebi pri pregledu i  govori o aktivnosti nervnog sistema. Nakon 6 meseca oni budu zamenjeni  drugim refleksima koji  mu omogucavaju da  savlada  funkcije hvatanja i hodanja. Motorni razvoj  ide od glave prema nogama (cefalo-kaudalni pravac), jer bebi prvo omogucuje da drži glavicu,  zatim da  sedi, kasnije da stoji i hoda. A fina motorika koja mu dozvoljava da radi rukicama, da hvata se, razvija od onih grubih pokreta u zglobovima ramena, lakta, pa do finih  pokreta prsticima. Za ovakav razvoj  potreban je i neometan razvoj vida, sluha.

Šta sve može da uradi vaša beba :

KRAJ PRVOG TROMESECJA:

Kada bebu držimo uz nas, ili podižemo sa podloge ,može da održi svoju glavicu bez zabacivanja, cvrsto, neko vreme.
Ležeci na  podlozi, na stomacicu, odiže glavu i ramena od podloge.
Drži zvecku, nehoticno je i zatrese .
Okrece glavu da bi pogledom pratilo predmet, lica koja se udaljuju.
Igra se rukicama i posmatra ih, smeši se poznatim licima.

KRAJ DRUGOG TROMESECJA:

Kada  bebu držimo uspravno, oslanja se na nogice .
Uz oslonac sedi neko vreme.
Pruža se prema predmetu  kada ga ponudimo.
Uzima predmet sa stola cim ga vidi
Smeje se i guce dok hvata igracku.
Razlikuje poznata lica od nepoznatih.

KRAJ TRECEG  TROMESECJA:

Sedi bez tude pomoci.
Premešta  igracke iz ruke u ruku.
Uzima manje predmete  palcem i kažiprstom.
Govori prve reci, reaguje na poznate reci (npr.jelo)

KRAJ  CETVRTOG  TROMESECJA:

Hoda uz pridržavanje.
Ispravlja se samostalno iz sedeceg u  stojeci položaj.

Donosi predmet  kada se to zahteva od  nje.
Ubacuje manji  predmet u veci,  ponavlja radnje koje izazivaju smeh prisutnih. Pokazuje
kažiprstom.

Ovo je samo orjentaciona šema. Ako neka beba ne postigne sve radnje  za opisani period, roditelji ne panicite. Sve bebe su individue, svaka ima svoj put, svoj ritam. Ako ste zabrinuti zbog bilo cega obratite se  Vašem pedijatru koji ce ponovljenim pregledima i pracenjem  znati da preduzme pravovremene mere.

SAVET  HOMEOPATE:  Svaka beba je licnost, neka je vesela, radoznala, veseli se kad joj pridete, druga je stidljiva, gojazna, placljiva…pa zar su to  bebe kojima je potreban isti lek  za  probleme koji nama izgledaju  isto. Pravi  homeopatski lek može podstaci unutrašnje snage svake  bebe i  pokrenuti procese razvoja u pravom smeru.

S poštovanjem:
Dr.Slavica Veselinovic, pedijatar, homeopata

 

Bottom line