Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Šarena proleana ishrana

Prolece je vreme budenja prirode, dobrog raspoloženja, osmeha, dužeg boravka u prirodi. Iza nas je zima, period kad je u ponudi iz prirode bilo manje voca i povrca. Jela se „jaca“ i manje raznovrsna hrana. Zato je u prolece važno probuditi i organizam i pocastiti ga novim, svežim, zdravijim namirnicama, koje baš u prolece stižu iz prirode.

Najvažnije je da u prolece obogatimo ishranu  sa što više svežeg voca i povrca, narocito zeleniša. Posebno su važne biljke koje u prolece mogu da vrše i blagu detoksikaciju organizma i imaju ulogu precišcivaca, kao šo su kopriva, maslacak, divlji luk sremuš i vlasac.

Kako je u ovom periodu prilicno izražen prolecni umor, oslabljeni su nam mišici, zbog manje aktivnog života koji vodimo zimi, veoma je važno ukljuciti, sto više „pijacnih“ proizvoda. Tako u prolece na pijacama sve cešce pronalazimo zelje, blitvu, bokvicu, spanac, kupus, kelj, brokoli, prokelj, zelenu salatu. Pored ovih zelenih namirnica, tu su i mlada šargarepa, celer, peršun, crni i beli mladi luk, karfiol, mladi krompirici, rotkvice, tikvice,....i sl.

Kako bi najmladima uvrstili što raznovrsniju ishranu, imajuci u vidu, da ste vec detetu davali povrce, dobro je deci ponuditi, povrce u tri boje (npr. šargarepa, krompir, spanac) i tako svakog dana menjati kombinacije.

Naravno, za pravilnu ishranu, veoma je važno da deca uzimaju i voce. U prolece na pijacama bogata je ponuda jagoda, zatim trešanja, a kasnije i malina. Ne treba zaboraviti ni jabuke, koje su prezimele u odgovarajucim uslovima, ali i južno voce, pomorandže, limun, grejp, banane ili kivi.

Uz pravilan izbor namirnica, pravilnu pripremu, prolece pruža bogatstvo, korisnih i zdravih sastojaka za naš organizam.

Bottom line