Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Dijareja kod dece

To  je cesto oboljenje u decjem uzrastu. Od  nje najcešce oboljevaju deca  u prve dve godine života.  U nerazvijenim zemljama oboljeva veliki broj dece tokom cele godine. Kažemo da dete ima dijareju ako ima iznenadno veci broj stolica (više od 3 stolice), koje su manje konzistetne tj.vodenaste i uz koje dete ima i nelagodu  ili bolove u trbuhu. Za akutnu dijareju kažemo da traje manje od 2 nedelje. Najcešce je izazvana infektivnim agensima, mada i druga stanja (greške u ishrani, psihološka stanja) mogu dati akutnu dijareju. I neke životne situacije mogu  da potaknu nastanak ove bolesti, kao npr.boravak u bolnici,  kolektivu, lecenje antibioticima, putovanja, korišcenje bazena.

Veliki problem i u našoj zemlji predstavlja upotreba neciste vode za pice, neadekvatna  kanalizaciona infrastruktura (nehigijensko odlaganje fekalija), loša licna higijena i higijena pri  spravljanju hrane za dete i higijena pribora, cuvanje hrane na sobnoj temperaturi. I vrlo važno mesto zauzima uvodjene veštacke ishrane.

Najcešci uzroci akutne dijareje su virusi (oko 90%), rede bakterije, gljivice, paraziti. Razlicitim mehanizmima oni u crevima uzrokuju brzi prolazak hrane kroz creva, samim tim i smanjenu    apsoprbciju i iskoristljivost sastojaka iz hrane i pojacano lucenje vode i elekrolita, što sve daje ucestale, vodene  stolice pracene bolovima u stomaku. Uz to, mogu se  javiti i povišena  temperatura, mucnina, povracanje, dehidracija. Mogu se, mada rede, javiti i znaci oštecenja drugih sistema u organizmu. Stolice mogu biti kašaste, vodenaste, sa ili bez primesa krvi. Zbog gubitka elektrolita  mogu se javiti razliciti  stupnji dehidratacije (gubitka tecnosti), ponekad i   krize svesti, a ako proliv duže traje i  podhranjenost.

Uvek prvo procenjujemo gubitak tecnosti-stepen dehidratacije i to pregledom deteta. Posmatramo dete, njegovo stanje svesti, aktivnosti, živahnost, njegovo disanje, puls, stanje kože- turgor(oslabljen), izled ociju (upale, odsustvo suza pri placu), izgled vidljivih sluznica usta i jezika (suve, obložen jezik), pregledamo fontanele, ako su otvorene (uvucene),  merimo telesnu temperaturu,  telesnu masu, pitamo za  mokrenje. Ako znamo prehodnu telesnu masu lako nam je izracunati gubitak , ali svaki gubitak veci od 3%  je znak dehidratacije koja može biti  blaga (A) umerena (B), i teška (C) i prema kojoj i planiramo dalje lecenje.

Neke mere lecenja mogu  preduzeti i sami roditelji pre dolaska kod lekara, a neke mere se preduzimaju u saradnji sa lekarom, u kucnim uslovima, a u najtežim slucajevima dete se mora uputiti u bolnicu  gde  ce primati odgovarajucu terapiju.

Kod svesne dece , roditelji sami mogu zapoceti postupak rehidratacije oralim rastvorima  koji su u stvari rastvori šecera i soli (Na i K) i  koji se mogu nabaviti u svakoj apoteci, u slobodnoj prodaji. Ovim rastvorima, koji se u stvari dobiaju rastvaranjem praška iz orginalno kupljene  kesice u odredjenoj kolicini vode (što je oznaceno na svakom pakovanju) moguce je leciti  uspešno i preko 95% obolele dece. Ako nema mogucnosti da se nabavi ovaj rastvor može se slobodno koristiti cista, prokuvana i ohladjena voda. U lakšim i srednje teškim oblicima dehidratacije  dovoljno je dati od 50 do 100 ml tecnosti po kg. telesne mase deteta za 4 h, dalje nastaviti prema potrebama. Koriguje se i gubitak tecnosti po svakoj tecnoj stolici.

Uz to, detetu treba omoguciti  odgovarajucu ishranu (supe, bujoni, bareni pirinac, sa mesom, povrcem, pecena jabuka, dunja, banana..), tj. omoguciti mu hranu koju želi, prilagodenu  uzrastu, kalorijskim potrebama i mogucnostima porodice. Ako beba doji, obavezno nastaviti sa dojenjem. I dve nedelje po bolesti treba dodati u ishranu po jedan dodatni obrok. Lekovi protiv uzrokovaca dijareje  može prepisati samo lekar, na osnovu antibiograma, nakon pregleda stolice i to u strogo propisanim slucajevima. Nekriticna upotreba antibiotika dovodi do produženog kliconoštva (dugo se uzrokovac zadržava i izlucuje iz organizma), te savetujem da se nikada  takva terapija ne uvodi samoinicijativno. Uz to, u ponudi su i razliciti preparati, tzv.antidijaroici, koji se u pedijatriji  nikako na preporucuju. Možemo samo preporuciti  upotrebi  probiotika (“dobrih bakterija”, stanovnika naših creva) koji ce pokušati da nasele crevni epitel i tako onemoguce izazivace bolesti da nastave dalji tok  bolesti.

Kod dece koja uz proliv i povracaju treba pokušati primenu oralnog rehidracionog rastvora polako, na 5 minuta, kašicicom, i biti  uporan u tome. Ako i pored toga dete i dalje povraca, potrebno  ga je odvesi lekaru  koji  ce dalje dati terapiju  nadoknade tecnosti venskim putem. Deca koja su u teškom stanju hitno se upucuju u bolnicu.

SAVET HOMEOPATE: Homeopatskom terapijom mogu se uspešno leciti  akutne dijareje i skratiti  znatno tok bolesti, a  prema  simptomima se odredjuje lek.  Ali, uspešna rehidratacija je nezamenjiva u lecenju ove bolesti, ma  kojim   putem izabrali  da lecite Vaše  dete.

                                                               Dr Slavica Veselinovic, pedijatar, homeopata

Bottom line