Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Žutica kod novoro?eneadi

Žutica je žuta prebojenost kože i  vidljivih sluzokoža usled  nakupljanja bilirubina u njima i dosta je  cest nalaz u novorodenackom uzrastu. Vrlo cesto, ova žutica ima i naranddžastu nijansu, jer    beba ovog uzrasta ima normalno veci broj eritrocita i hemoglobina od druge populacije. Intenzitet žute boje nije u razmeri sa koncentracijom bilirubina u krvi, te je uvek potrebno  odrediti  bilirubin vadenjem  krvi  bebe, kao i druge biohemijske  parametre. Hiperbilirubinemija  je stanje  gde je  koncentracija bilirubina u serumu preko  120 mil.mola/L.

Bilirubin  nastaje  najvecim delom razgradnjom eritrocita, a manjim delom nekih drugih supstanci-proteina. Iz udaljenih tkiva dolazi do jetre  i složenim hemijskim reakcijama u jetri se veže, postaje netoksican (slobodan je uvek toksican) i izbacuje iz organizma putem  žuci, stolice i urina. Na osnovu toga  žuticu možemo podeliti na tri tipa, vec  da li  se mnogo bilirubina  krece i dolazi do jetre koja ne može da ga preradi ili  nakon prerade  transportom do žuci  postoji negde  prepreka.

U  novorodenceta cesto susrecemo žutu prebojenost kože i moramo  pratiti takvo dete i uraditi     biohemijske  analize kojima  cemo  prepoznati da li je žutica  fizološka (normalna za dob) ili  patološka i znak je bolesti. Fizološka  žutica  novorodenceta nastaje  kao posledica  ubrzanog razlaganja fetalnih eritrocita  i nemogucnosti jetre da  primi i preradi ove  kolicine  koje  se  tako prelivaju u krv i boje kožu i sluzokože. Ona se  javlja  obicno u 2-3 danu  života na vreme rodenog deteta, dostiže max. 3-4 dana i opada  5-7 dana i vraca se na normalu  krajem  druge nedelje  života. U prevremeno rodenih  beba max.vrednosti su 4-5 dana i  vracaju se u normalu  tek u  trecoj ili cetrvtoj nedelji  života. Vrednosti bilirubina su razlicite  u nedonesene i donesene  dece i postoje  gornje  granice za oba uzrasta preko kojih žuticu  smatramo patološkom, ali   nivo preko 340 mil.mol/L ( 20 mg% )  predstavlja tešku žuticu. U takvom stanju bilirubin se   taloži u mozgu, oštecuje ga i može da ostave trajne posledice. Budnom oku pedijatara u  porodilištima i drugim ustanovama ne  promice ovo teško stanje kada je dete  pospanije, slabije uzima  obroke,  ima tegobe pri disanju, konvulzije i poremecaj opšteg stanja i neurološke ispade. Patološka žutica se javlja  u prva 24 h  života, dnevni porast  bilirubina je veci, duže se održava i to su sve pokazatelji koje pedijatri prate i na osnovu kojih planiraju lecenje.

Uzrok patološke žutice može biti nepodudarnost krvnih grupa majke i deteta, Rh sistema trudnice i ploda, neke urodene anemije , infekcije. Danas savremena ginekologija  prati  porast Rh antitela (majka stvara antitela protiv detetovih eritrocita) tokom svake trudnoce kod Rh negativnih majki  i smanjuje  broj novorodencadi sa ovom teškom bolešcu.

Zavisno od nivoa bilirubina, pedijatri u porodilištima se odlucuju za lecenje fototerapijom ili   eksangviniotransfuzijom (izmenomm krvi).

Fototerapija je primena svetlosti odredene talasne dužine koja menja molekul nekonjugovanog  bilirubina i pretvara ga u netoksican i eliminiše preko žuci i stolice. Dete se “sunca“  pod svetiljkama na rastojanju oko 50 cm, kontinuirano ili povremeno, po propisanoj dozi. Oci deteta  moraju OBAVEZNO  biti zašticena spaecijalnim naocarama ili debelim slojem gaze, zbog  oštecenja oka i posledicnog slepila. Dete se golo sunca.

Eksangvinotransfuzija je delikatan postupak izmene krvi deteta i primenjuje se  kod povecanja bilirubina iznad tacno odredenih granica, po tacnoj šemi i kolicini krvi odgovarajuce  krvne  grupe, ali se njime spasava život bebe i nastajanje težkih posledica. Jedan i drugi postupak lecenja se može kombinovati.

Postoji i žutica koja se razvija kasnije kod dece,  krajem prve nedelje života u dece koja se   hrane majcinim mlekom, ali  koja pored toga ne pokazuju nikakve  znakove bolesti, lepo napreduju i obicno nije potrebno lecenje i prekid dojenja (sem kratko 2-4 dana).

Ako se  žutica održava posle otpuštanja iz  porodilišta, dete odvesti pedijatru  gde ce se izvaditi krv, pregledati urin i urinikultura i prema potrebi izvršiti i pregled ultrazvukom mozga i   stomaka. Žutica koja se duže održava može biti i znak sepse, infekcije urinarnog trakta, nekih metabolickih oboljenja, krvarenja u unutrašnjim organima.

Mladi roditelji uvek treba da  konsultuju pedijatra pri sumnji da njihova beba ima  žuticu, a i  pracenje bebe od strane patronažne sestre omogucuje dobar nadzor u  tom  životnom dobu. Kako beba raste,  njen eliminaconi sistem sazreva, tako da neke manji porast koncentracije bilirubina nece ugroziti njeno zdravlje.

Bottom line