Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Goca Tržan

Razgovor voden u julu 2008

Na pitanja o trudnoci, porodaju, porodici i svemu onome što prati roditeljstvo, odgovara  nam, svima dobro znana, dinamicna i otvorena Goca Tržan, jedna od naših vodecih pevacica, a od pre godinu i par meseci, majka devojcice Lene. Kako i sama kaže, trudnoca joj je veoma prijala, kao i uloga majke, koje je iskustvo koje ne treba propustiti i u kojem ona maksimalno uživa.

„Majcinstvo je blagoslov koji ne treba shvatati zdravo za gotovo“   Goca Tržan

 • Želja da rodite dete je oduvek postojala u vama ili ste u jednom trenutku života osetili da je pravo vreme za to? Kad je pravo vreme po vama?

Nisam od žena koje su planirale tajming za sve u životu, pa tako ni za trudnocu. Decu obožavam i oduvek sam imala super kontakt sa klincima, ali nisam sigurna da mogu da kažem kad je pravo vreme, najverovatnije onda kada nadete sebi partnera i divnog i posvecenog oca svojoj deci.       

 • Da li je ijednog trenutka postojala dilema- posvetiti se bebi ili karijeri, ili je moguce i jedno i drugo istovremeno?

Ako imate volju i podršku svojih najbližih, sve se može! Naravno da nije postojala dilema, od posla živim, a detetu se posvecujem do maksimuma!

 • U kakvom secanju vam je ostala trudnoca? Šta je za vas bilo najteže? Kako ste se nosili sa promenama na telu i da li ste imali neke neprijatne trenutke? Kako ste ih prebrodili?

Trudnoca je za mene bila apsolutno jedan od najlepših perioda u životu. Obožavala sam svoj stomak, da idem na kontrole i pratim kako beba raste. Osecala sam se

najsexy na svetu, ništa mi nije bilo teško! Jedino što mi je pred porodaj mnogo teško palo to što sam mnogo oticala, pa nisam imala šta da obujem, jer su mi stopala bila kao ogromne krofne!

 • Da li ste bili depresivni i placljivi?

Ma kakvi, bila sam super, valjda zato što sam bila srecna i zadovoljna, a i po prirodi nisam baš razmažena.

 • Lepi trenuci u trudnoci?

Osecala sam se vrlo posebno i, naravno, trenutak kada sam prvi put osetila bebu kako se pokrece u stomaku.

 • Ko vas je najviše savetovao? Da li ste se okruživali drugim trudnicama i panicili, ili ste razmišljali: „Nisam ni prva ni poslednja koja rada. Šta bude, bice“.

 

Najviše sam slušala savete svoje doktorke ?oric, a negativna i bilo kakva druga iskustva me nisu zanimala jer svako to drugacije doživljava. Družila sam se sa svojim prijateljima, potpuno se normalno ponašala i jedva cekala porodaj, jer sam sâm porodaj doživljavala kao svojevrsnu avanturu na cijem kraju te ceka najbolja moguca nagrada!

 

 • Seks u trudnoci - rizican ili poželjan?

Ne samo da je poželjan, nego je i najbolji na svetu! Samo navalite, kad uživate vi, uživa i vaša beba!

 • Imate cerkicu Lenu. Da li vi i vaš suprug spadate u one ljude koji vole da je „prvo pa muško“ ili vam je nebitno kog je pola dete?

Ma mi smo potpuno van tih tupsonskih klišea!

 • Kako je protekao porodaj? Da li je vaš suprug prisustvovao tom cinu?

Moram da priznam da sam imala težak porodaj koji je trajao 10 sati jer je Lena imala 4 kilograma kad se rodila, ali ne bih menjala tih 10 sati ni za šta na svetu! Ivan nije prisustvovao, iako sam ja imala želju, ali tek kad se sve završilo, shvatila sam da je tako mnogo bolje. Sa mnom je sve vreme bila moja kuma Jelena.

 • Da li ste Lenu dojili prirodnim ili veštackim putem i koliko dugo?

Naravno da sam je dojila, do desetog meseca, a posle sam morala da prekinem zbog posla i to je meni mnogo teško palo, a Lena je zaboravila za tri dana.

 • Kako ste negovali grudi u trudnoci i posle?

Mazala sam ih, mazala, mazala i dojila.

 • Da li ste pazili šta jedete i koju vrstu hrane ste najviše koristili?

Nisam pazila i jela sam šta mi se jede, ali nisam imala neke specijalne prohteve.

 • Kako ste brinuli o izgledu za vreme trudnoce i na koji nacin ste se vratili u formu?

U trudnoci sam želela da budem lepa i zdrava trudnica, naglašavam-trudnica, i nije mi bilo najvažnije kako ja izgledam, a posle sam pribegavala svemu dozvoljenom da se vratim u formu.

 • Koliko vam je bilo potrebno da se vratite poslu nakon porodaja?

Mesec i po dana.

 • Kako delite obaveze oko cuvanja bebe sa suprugom? Koliko je uloga tate/supruga  važna? Ko vam još pomaže?

Mi ništa ne delimo, mi sve radimo zajedno, jer je i on isto važan kao otac, kao i ja kao mama. Kad smo oboje zaposleni, uskacu moji roditelji i njegova mama.

 • Istovremeno delujete kao moderna, savremena , mlada mama, ali i kao tradicionalna, posvecena mužu i deci. Kako spajate te dve strane i sve obaveze koje život jedne javne licnosti nosi? Da li za to treba biti jaka žena?

Verovatno zato što sam po mnogim pitanjima tradicionalna, ja i jesam neobicna u današnja vremena! Mislim da ne postoji slaba žena, samo mora tu snagu da pronade u sebi i da ne ide baš uvek linijom manjeg otpora. Ja stvarno uživam u svom životu i to je to.

 • Imate nekoliko tetovaža na telu. Kada ste ih radili, da li ste razmišljali o tome  da li ce se one (jednog dana) menjati u trudnoci i kako ce izgledati? Da li je za taj deo kože potrebna neka posebna nega?

Ništa se od tetovaža nije promenilo i nega podrazumeva isto ono što primenjujete i za negu kože generalno. Obožavam tetovaže i verovatno cu ih uraditi još nekoliko.

 • Da li cete Leni biti biti stroga majka ili cete joj pružati potpunu slobodu u životu?

Bicu mama koja je voli i gradi autoritet i dacu joj šansu da bude sve što poželi.

 • Koliko je sredina u kojoj živimo pogodna za podizanje dece?

A šta je tu je, bojim se da vec dugo ne postoji idealna sredina za podizanje dece. 

 • Uporedite vaš život pre i posle Lene. Koliko toga vam je majcinstvo donelo?

Ne može da se  poredi, sada sve ima smisao. Majcinstvo je blagoslov koji ne treba shvatati zdravo za gotovo. Uživajte u njemu, jer je to privilegija nas žena!

  Pitanja postavljala: Danka Trifunovic

Bottom line