Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Zabavite bebu, ali kako?

Kada se beba rodi, tempo života je obicno sporiji nego što to roditelji ocekuju. Sve se vrti oko spavanja, hranjenja i presvlacenja pelena. U pocetku svim bebama najvažniji je telesni kontakt, njihova zabava jeste vreme koje provedu sa roditeljima, njihov dodir, zagrljaj, glas. To im pruža sigurnost i ljubav. Moguce je da ce nekim majkama u pocetku biti pomalo i dosadno, što je normalno,  jer  je u prvim mesecima roditeljima komunikacija sa bebom potrebnija nego samim bebama.

Kako beba raste, tempo postaje brži, dinamicniji, zanimljiviji i za roditelje i za bebu. Beba ostaje duže budna i njoj je kao i odraslima potrebna zabava i društvo. Zato cim malo odrastu, primeticete kako bebe pocinju da komuniciraju sa vama i traže zabavu ocima, osmehom, grimasama, pokretima. Tako ako vidite da vam beba pruža ruku, želi nešto da dohvati ili prilikom presvlacenja hvata pelenu, ona se u stvari igra.

Bebama su takode veoma interesantni zvukovi i svetlost, razliciti predmeti u boji. One tako upoznaju svet, kroz igru. Ipak ne mojte preterivati sa glasnom muzikom, jakom svetlošcu ili neprikladnim predmetima. Bebama ponudite sigurne igracke: laganu zvecku, sa kojom se ne može povrediti, mekanu krpenu igracku, platnenu knjigicu ili gumenu glodalicu,  jer bebe instiktivno stavljaju stvari u usta. Ne preterujte sa igrackama u bebinom okruženju, pustite je da savlada jednu po jednu. Kada primetite da se beba vrti, da nece ponudenu igracku, da je nervozna ili nemirna, to bi mogao biti znak da je gladna ili da joj se spava. Ponudite joj odmor ili hranu. Bebama je potrebno vreme da „savladaju“ ono što su videle.

Imajte na umu da bebi ne treba previše organizovati vreme, jer beba je beba, dovoljno je to što i sama primi puno informacija tokom celog dana i tako svaki dan. A sve to treba preraditi. Bebe vole obicne stvari, igru sa maminim prstima,  hvatanje flašice ili laže koja im ispadne iz usta, pokušaj da dodirnu vrtešku iznad krevetica, okretanje, prevrtanje, presvlacenje i igru sa sopstvenim nogicama ili rucicama. Pa koja to beba nije stavila svoju nogu u usta J.

Bebama je dovoljno kada su sa roditeljima, jer im to pruža osecaj sigurnosti, zato ih treba nositi, pevati im, maziti se sa njima. To je najvažnija zbava za njih.

Zato mame i tate treba da se opuste i uživaju sa svojim bebama, jer su tako i bebe spokojne.

Kako bi mame bile opuštene, zadovoljne i ispunjene, pored brige o svojoj bebi, treba da odvoje vreme i za sebe, za izlazak sa prijateljicom, za odlazak kod frizera ili u shopping. Sa bebom treba da ostane tata ili neka osoba od poverenja (bake, tetke i sl.). Ukoliko nemate kod koga da ostavite bebu, povedite je sa sobom, verujte uživacete, jer je i to deo igre!

Bottom line