Korisnik:
Šifra:
 
Korpa

Korpa | 0 RSD

Upper line
Kategorije Dečije sobice Pogledajte kataloge Prva kupovina
Savetovaliste

Organska hrana

Zašto je organski proizvedena hrana najbolja za vašu bebu?

Najsigurnija zaštita zdravlja deteta je zdrava hrana. Sva deca imaju potrebu za kvalitetnom hranom, ekološki proizvedenom. Ekološka hrana za odojee pomaže izgradnji dobrog imunog sistema, pa ae tako hranjena deca biti mnogo otpornija.Ovo nije još jedan tekst o hrani koji treba da Vas uplaši. Sigurno ste se sreli sa sledeaim terminima: genetski modifikovana hrana (GMO), bolest ludih krava (BSE), ostaci pesticida, aditivi... to su samo najeešai od mnogih razloga zbog kojih treba da se potrudite kada nabavljate hranu za svoje dete.Odrasli su uglavnom shvatili da u ishrani dece, a posebno odojeadi, ne sme biti kompromisa.

Zašto su deca osetljiva?

    Deca su najosetljivija od ro?enja do kraja 1. godine. Razlozi za to su fiziološka nezrelost malog organizma i brzina umnožavanja aelija, tj. uveaanja telesne mase, pa se telo može dobro snabdevati samo pri pravilnoj ishrani. Pojedini sistemi organa razvijaju se i sazrevaju tokom perioda detinjstva. Bubrezi odojeeta su manje sposobni da izbace štetne materije iz organizma, a jetra ne može da izvrši razgradnju (detoksikaciju) tih materija.

Do 6. godine telo deteta sadrži više vode, a manje masnoae, za razliku od tela odraslog eoveka. Masnoae, koje u organizmu odraslog eoveka lovei lageruju pesticide, u organizmu deteta manje su sposobne za ovu funkciju i toksini kruže po organizmu, posebno toksini koji su rastvorljivi u vodi.

Nervni sistem se intenzivno razvija tokom prve godine i njegov razvoj se nastavlja do 18. godine. Prisustvo toksina može da omete taj razvoj.

Potrudimo se da sve što deca jedu i piju bude bez veštaekih dodataka, koji mogu ozbiljno da naškode malom organizmu.

Sigurno se pitate kako i gde aete nabaviti organski proizvedene namirnice. Kod nas je donet zakon o organskoj poljoprivredi (Sl. list SRJ br. 28/2000), ali za sada su programi koji stimulišu i podržavaju ovakvu proizvodnju tek u zaeetku.

Sigurno znam da postoje, istina usamljeni primeri eko proizvodnje, a dok se ista ne omasovi, morate se potruditi da prona?ete ovakvu hranu na porodienim povrtnjacima, voanjacima i do­ma­ainstvima u selu, ili da kupite vea pripremljene kašice organske hrane za bebu.

         Sreaom, i na našem tržištu postoji hrana za odojee spremljena od bioloških, potpuno eistih namirnica. To znaei da su te namirnice, životinjskog ili biljnog porekla, uzgajane bez upotrebe hemijskih sredstava (pesticidi, veštaeka ?ubriva, antibiotici i sl). Ovi proizvodi su zdraviji za decu u razvoju.

EKOLOŠKO  JE UKUSNIJE I ZDRAVIJE

Treba, ipak, naglasiti da je sveže pripremljeno povrae i voae u sezoni, ako je organskog porekla  boljeg ukusa i biološki vrednije.


 

 Kuvani integralni pirinaE

1 šoljica integralnog pirinea (bio)

3 šoljice meke vode

Uveee potopiti u vodu temeljno opran pirinae. Sledeae jutro kuvati u istoj vodi dok ne omekša (oko 30 minuta). Kuvani pirinae  poklopiti i ostaviti na ringli da se ohladi. Euvati u frižideru najduže tri dana. Integralni pirinae je odliean dodatak povrau ili voanim kašicama. Nutritivno i biološki je vredniji od belog - glaziranog pirinea.

RuŽiEasti pire

100 g šargarepe

100 g krompira

1 kašieica maslaca

2 kašike mleka

Krompir i šargarepu kuvati zajedno u malo vode, u poklopljenom sudu da dobro omekša. Kuvano povrae propasirati, dodati masnoau i mleko kojim se odojee hrani.

Sok od viŠnje 

50 ml soka od višnje
50 ml vode
10 g žutog šeaera

Višnja je kiselija od trešnje, ima relativno malo šeaera.

Sadrži mineralne materije, naroeito: Ca, Fe i vitamin C, kao i pektina, tanina i aromatienih materija. Zrele višnje dobro oprati pod mlazom vode, zatim oeistiti od koštica. Izgnjeeiti ih ili izmiksati, ostaviti da kratko stoje i procediti sok. Višnjin sok uvek razblažiti prokuvanom  zasla?enom vodom.

Bottom line